Johannesburg
Blijf op de hoogte en volg Annika
13 Augustus 2007 | Nederland, Amsterdam
Zo, weer terug op het terrein van de Topsy Foundation.
Johannesburg was geweldig!
Andrea en ik hebben er echt alles uit gehaald wat er in zat.
We hadden ten eerste echt een super backpackershotel. Een soort van een hogerop gelegen oud kasteeltje met een prachtig uitzicht (vooral 's-avonds met alle lichtjes) over Johannesburg.
Vrijdagavond waren we uitgenodigd door Glenn, tussenpersoon van de projecten en de vrijwilligers) om mee te gaan stappen. We belanden in een tent waar de bier, jawel: 16 EUROCENT was!!!! Jullie begrijpen, daar hebben we flink van geprofiteerd. Daarna zijn we weer veilig voor het hotelletje afgezet.
Zaterdag hebben we gewinkeld en zaterdagavond op stap gegaan in Melville. Veel restaurantjes en bars. We aten in een restaurant en raakten in gesprek met de eigenaar (pas 25 jaar en heel belangrijk: ook Muse-fan) en zijn vrienden. Zij namen ons op sleeptouw. Wat opviel is dat de inwoners zo ontzettend vriendelijk en behulpzaam zijn, we vielen van de ene verbazing in de andere. Echt heel sociaal, daar zouden wij nog wat van kunnen leren. Het was een hele gezellige avond.
Zondag werden we wederom weer door Glenn uitgenodigd voor een Braai, de Afrikaanse barbeque. Hmmmm, dat was het betere werk! Veel eten, biertjes en zittend aan een groot meer met een stralende zon. Zo brengen ze hier hun zondag door,niet slecht.
Vandaag hebben we Soweto gezien, indrukwekkend hoor om te zien. Soweto heeft net zoveel inwoners als Nederland, en de meerderheid ervan leeft in hutjes. Toch schijnt het steeds beter te worden. In de omgeving waar ik nu zit is het armoediger. Geen stromend water, geen elektricieit, geen W.C., eigenlijk helemaal niks. De helft van de kinderen onder de 4 jaar sterft hier aan aids. Triest, triest, triest.
Je wordt gek van de armoede die je om je heen ziet. In Johannesburg staan ze midden tussen het drukke verkeer te bedelen en ook jonge kinderen worden hiervoor ingezet door hun ouders. Hartstikke gevaarlijk. Niemand loopt eigenlijk over straat (door de wijken of langs de wegen), alleen de armsten en groepjes jongeren, die je niet wil tegenkomen.
(ehm, even checken of ze mij hier niet insluiten, kinderen liggen namelijk nu op bed....)(nee, de deur is nog open)
Gelukkig hebben we niks te maken gehad met 1 of andere vorm van criminaliteit dus wij/ik heb een zeer goede herinnering aan Johannesburg nu.
Een backpackershotel is ook echt lachen, je ontmoet zoveel mensen en ieder heeft zo zijn eigen verhaal.
Dat mis ik nu wel een beetje.
Maar we zijn hartelijk verwelkomt door de kinderen en daarvoor ben ik toch gekomen. Ik heb mijn eerste Zulu-les gehad van Nonkwaka of zoiets... een meisje van 18 in ieder geval. Erg leuk. Zondag ga ik met haar mee naar de kerk. Lijkt me wel bijzonder met een gospelkoor.
Oh ja, Andrea en ik zijn bezig met het plannen van een paar dagen Kaapstad. Het hangt van een paar dingetjes af maar ik hoop dat het doorgaat.
En Michael, ik moest inderdaad aan jou denken in Johannesburg omdat jij mij er wel eens over verteld hebt, nu kan ik het allemaal met mijn eigen ogen zien en het is meer dan de moeite waard!
Ook heb ik al salsagedanst, Dirk. Met een kindje maar zij kon het al beter dan ik helaas! Helaas krijg ik geen vergoeding, nog sterker, ik heb ervoor moeten betalen! Maar het geld gaat naar dit project dus dat geeft wel voldoening.
Nu ga ik terug naar het huisje waar ik lekker een Zuid-Afrikaans wijntje ga drinken.
Morgen of overmorgen zal ik mijn e-mails van de hotmail beantwoorden.
Hiephoi.
xxx
Annika
salsa
14 Augustus 2007 - 09:33
Ulrike:
wauw klinkt geweldig!!!! en 16 cent per biertje..zo lust ik er ook wel een paar!!!kus ulrike -
14 Augustus 2007 - 14:17
Anne:
Heel gaaf Annika! Djeez, dat is pas goedkoop stappen... En fijn dat de braai lekker was, ipv die gore rijstdrap, ha ha.
Kus! -
14 Augustus 2007 - 18:45
Inge En Cees:
Lieve Pullie, wat heerlijk om al jouw verhalen te lezen en een beetje mee te ervaren wat je allemaal meemaakt. Het klinkt echt geweldig..... Ik ben super trots op je! Nog heel veel plezier en geef al die kindjes maar een hele dikke knuffel van ons. We zijn benieuwd naar jouw volgende verhaal. Dikke kus Inge en Cees -
15 Augustus 2007 - 12:22
Dirk:
YES 16 cent, het kan bijna niet anders dan dat hier nog wel meerdere reacties op zullen volgen!! ;-)
Ik zag dat je had gewinkeld, is het allemaal zo goedkoop dan? Je ging met 2 koffers erheen en komt zeker met 12 koffers terug!!! :-)
En ook nog een BBQ, dan heb je toch nog wel wat vakantie gevoel toch kan niet anders!
Wel erg triest inderdaad van al die armoede, maar dat realiseer je je pas echt als je het met eigen ogen ziet!
Nou Annika dans nog ff flink wat af met die kinderen dan weet ik zeker dat je ook aan het einde van deze 3 maanden als "de" favoriete vrijwilligster uit de bus zult komt!!!!! hahahhaha
x Dirk
15 Augustus 2007 - 12:24
Dirk:
zult komen btw (ff aan me nederlands gaan werken) -
15 Augustus 2007 - 19:22
Michael & Nancy:
Hi Annika
Ik ben blij dat het allemaal goed is gegaan en dat je niets is overkomen aangezien ik nogal wat verhalen van mij familie daar heb vernomen. Het is heel erg leuk om is van iemand anders te horen hoe het daar gaat en wat er allemaal leeft.
Ja ik ben jaloers op je en had er ook wille zijn aangezien ik nu op eens veel moet terug denken aan mij jeugd in Zuid-Afrika.
Dus Annika, let the bad girl in you have a grand old time.
Groetjes Michael